Napelem rendszerek

Cégünk a Tiszta Energiák által kizárólagosan forgalmazott Maxim technológiát helyezte előtérbe. A 2018-as adatok szerint 11.000 sikeres telepítés állt a cég mögött, melynek köszönhetően több, mint 4 milliárd nettó forgalmat realizált. A lakossági értékesítéseik 90%-át az általunk preferált Maxim technológia tette ki! A Maxim technológia számos előnyéről lentebb olvashat bővebben!

A napelemek futurisztikus energiatermelő képessége már bárki számára elérhető közelségbe került! Bár eddig csak a tehetősebbek engedhették meg maguknak a napelem rendszerek luxusát, mára már készpénzes vásárlás esetén is 8-12 éves megtérüléssel számolhatunk. A technológia 6-8 hét alatt a megrendeléstől illetve a felméréstől számitva a tetőre kerül. Hosszabb időt az engedélyeztetés, illetve az esetleges fázisbővítés, óracsere visz el!

Ingatlana forgalomképesebb lesz és 5-10% közötti értéknöveléssel bír majd e technológia alkalmazása után!Napelem referencia munkáink
A napelemrendszer és a hitelprogram segítségével felére csökkenthetjük havi rezsiköltségeinket!

Nem célunk, most a napelemek technikai leírásának részletes kifejtése, hogy hogyan képesek a napfényből áramot termelni, ám kétségtelen, hogy a ma kapható zöld energiaforrások között kiemelt helyet foglal el. A tévhittel ellentétben azonban nem csak a közvetlen napfény hatására képes energiát termelni, hanem más, megfelelő fényspektrummal rendelkező fényforrás esetén is. A napelemekben rejlő lehetőséget az is bizonyítja, hogy az emberiség jelenlegi, évi összes energiafogyasztását a Nap egy órányi energiakibocsátása teljes egészében fedezné.

A napelemek előnye továbbá, hogy általában 20-25 év garanciát kapunk hozzájuk és élettartamuk nem ritka esetben a 40 évet is meghaladja. Ez típustól és alapanyagtól is függ, akárcsak a hatásfokuk. Jelenleg háromféle napelemet különböztetünk meg: kristályos napelemet, monokristályos szilícium napelemet és a polikristályos szilícium napelemet. Ezen az égövön nagyjából mindegy, hogy poli- vagy mono kristályos napelemet telepítünk, nagyjából azonos termelésre képesek. A napelemekből kinyerhető teljesítmény függ a fény beesési szögétől, a megvilágítás intenzitásától és a napelemre csatolt terheléstől is. A fixen beépített napelemek megfelelő tájolás esetén (déli irány, 35 fokos dőlésszögben), reggeltől estig tudnak áramot termelni. Olyan rohamosan fejlődnek a panelek, hogy szinte hónapról hónapra emelkedik a panelek teljesítménye. Nemrég még 250, 280 w-os panelek voltak, ma már 320, 330 w-osak a 60 cellás panelek. Sőt nálunk már "félcellás" panelek, szintén 60 (ami tulajdonképpen 120) cellával már 370 w-ot is tudnak, ami a konkurenciánál 360 w-os maximum és jóval nagyobb méretekkel, 72 cellásan lehetséges. A mi 72 cellás paneleink felső teljesítménye már 450 w-nál jár. (Longi panelek. Ezek jelenleg a legfejlettebb panelek.)


Jelenleg hazánkban nullszaldós elszámolás van. A szolgáltató lecseréli a jelenlegi villanyóránkat egy "oda-vissza" mérő órára és évi egyszeri leolvasásra és minimális összegre redukálódik az áramköltségünk. Tulajdonképpen a szolgáltató hálózatát használjuk tárolóként.

Sajnos ez nem fog így maradni örökké. :-( 2024-töl már havielszámolásos lesz, mint jelenleg a napelem nélküli, normál fogyasztóknak. Ami azt jelenti majd attól kezdve, hogy nyáron, amikor kevesebbet fogyasztunk és a napelem többet termel, akkor valójában javarészt elbukjuk ezt a többletet. (ugyan vissza lehet igényelni a szolgáltatótól, de csak az alap áram díját, amennyiben tudunk erről számlát kiállítani). Télen pedig a rendszer kevesebbet termel, viszont a fogyasztásunk nagyobb, így keletkezik többletfogyasztásunk, amiért pedig fizetnünk kell.

Szerencsére minden technológia eszméletlen gyorsan fejlődik, ilyen pl. a tárolási is. Ma már lehetőségünk van úgynevezett "szigetüzemmódos" rendszert is kiépítenünk olyan helyekre (pl. tanyavilág), ahol nincs is elektromos hálózat. Valamint vannak olyan területek, tevékenységek, ahol fontos, hogy áramkimaradás esetén se szünjön meg az energiaellátás, vagy pl. nem mindegy, hogy milyen időszakban, milyen áron vételezzük az áramot. Ilyen esetekben is jól jöhet egy kis eltárolt energia. Ez ma még elég drága, de rohamosan fejlődik ez a terület is. Jelenleg 3 cég tud komoly eredményt felmutatni, a Huawei, a Tesla és az Eaton. Mindkegyikkel kapcsolatban állunk. 2021-től a Huawei nagyon komoly fejlesztésekkel és rendkívül kedvező áron vezet be új terméket a piacra.

Ha szeretnéd megtudni, hogy a Te havi rezsiköltséged mennyi napelemmel váltható ki és az milyen összegért igényelhető, látogasd meg Napelem kalkulátor oldalunkat és kérj egyedi ajánlatot is!A maxim technológia és a PERC napelem előnyei

A napelem modulok piacán a 2018-as év egyik nagy újdonsága a PERC technológa. Ezzel az új technológiával éves szinten közel 6%-kal több áramot tudunk előállítani a korábbi generációkhoz képest. A PERC technológia műszaki paramétereit most nem részleteznénk, de egy úgynevezett dielektromos réteg és fém érintkezők segítségével minden napelem a hasznosítatlan fény is felhasználja az áramtermeléshez, erre pedig a hagyományos napelemek nem voltak képesek. Vagyis a PERC napelem modulok hamarabb kezdenek üzemelni és alkonyatkor is tovább dolgoznak társaiknál, mivel az infravörös sugarak egy részét is képesek hasznosítani. Egy PERC napelem tehát jobb hatékonysággal üzemel, a fény nagyobb hányadát képes hasznosítani, nagyobb teljesítményt képes leadni, kedvezőtlenebb fényviszonyok között is hatékonyabban üzemel, alacsonyabb beesésű fénysugarakat is megfelelően hasznosít és napi szinten is kb 6%-kkal több áramot képes megtermelni mint a hagyományos napelem modulok.

Az okos vagyis smart napelemes technológia, amilyen a Maxim technológia is, szintén egy új irányvonalat vetítenek elő a napenergia felhasználásában. A Maxim technológia által ugyanis a lehető legmagasabb energiahozamot érhetjük el, megbízható rendszerrel, egyszerűbb és olcsóbb kialakításban, magas árnyéktűrés mellett, így rugalmas égtáji elhelyezést és kevésbé érzékeny környezeti hatást tud felmutatni társainál. A Maxim technológia tehát az eddigi modul-optimalizálókhoz képest még magasabb energiahozamot képes biztosítani, emellett még további előnyöket is nyújt az első generációs, például a SolarEdge és Tigo féle optimalizálókhoz képest.
A MAXIM TÍPUSÚ, CELLASOR OPTIMALIZÁLÁS

A külső optimalizálós megoldások mellett egy másik fejlesztés a Maxim típusú, cellasor optimalizálás. Ebben az esetben az optimalizálók a külső optimalizálókhoz képest, sokkal kompaktabbak és már a napelem gyártás során bekerülnek a junction boxba, a bypass diódák elé. A külső optimalizálóval ellátott rendszerekhez képest a Maxim optimalizálás előnye, hogy már a napelemen belül is javulást okoz. A Maxim chip minden körülmények között áthajt a cellákon annyi áramot, amennyit az árnyékolás lehetővé tesz, így egyszerűen nem alakulhat ki „dugulás”. A Maxim cellasor optimalizált rendszereknél már nem csak a napelemek nem hatnak negatívan egymásra (mint a külső optimalizálós rendszereknél) hanem a napelemen belül a cellasorok sem.Miért válasszam az okos napelemet?

Ha már eldöntöttük, hogy szeretnénk napelemet vásárolni, akkor érdemes fontolóra venni az okos napelem, más néven smart napelemekben kínálkozó lehetőségeket.

A smart napelem előnyei:
♦ a lehető legmagasabb energiahozam
♦ megbízhatóbb rendszerek
♦ egyszerűbb és olcsóbb a napelemes rendszer telepítése.
♦ magas árnyéktűrés
♦ rugalmasabb égtáj elhelyezés
♦ kevésbé érzékeny a környezeti hatásokra
♦ napelem farmok, erőművek esetén kisebb sortávval telepíthetőek

Hagyományos és smart napelemek közötti különbség
A hagyományos napelemek esetében a legnagyobb technikai kötöttséget az jelenti hogy a napelem paneleket sorba kell kötni. Az egy sorba kötött napelemeket sztringeknek (string-nek, azaz füzérnek) nevezzük. Sztringeket kialakítani azért szükséges, hogy a napelem által előállított egyenáramot (DC) a háztartásokban használatos váltóárammá (AC) átalakító inverter számára kiadódjon a megfelelő feszültségszint. A háztartási méretű inverterek jellemzően egy vagy két ilyen sztringet tudnak kezelni. A sorbakötöttség miatt azonban bármelyik, szennyeződés vagy árnyék miatt akadályoztatott napelem visszafogja az egész sztring működését. Az árnyék által érintett napelem panel ugyanis elkezd melegedni és ezáltal a rendszeren belül nem áramforrásként, hanem ellenállásként kezd viselkedni. Adott sztringen belül az egyes modulok nem függetlenek egymástól, hiszen a rajtuk átfolyó áramerősség azonos, így az ellenállásként működő napelem az összes többi napelem termelését is lekorlátozza. A hagyományos napelemek esetében tehát a leggyengébb láncszem határozza meg tehát az egész sztring működését, ahogy ez a fenti ábrán is látható.


Az első generációs teljesítményoptimalizálók, mint például a hazánkban legelterjedtebb SolarEdge vagy az Amerikában piacvezető Tigopanel szinten kezelik a hagyományos, sorba kötött napelem szintringek problematikáját. Ezek sokat javítanak ugyan a hagyományos napelem sztringek leárnyékolásának problémáján, mivel önállóan kezelik a napelemeket és megoldják a napelemenkénti munkapont-keresést, de magán a napelemen belül azonban nem képesek semmilyen pozitív atást kifejteni. Minden napelem panelen belül 3 cellasor van. Ha egy napelem panelre szennyeződés vagy árnyék kerül, akkor az az érintett cellasor nem termelni fog, hanem fogyasztóvá válik, csakúgy, mint a hozzá tartozó bypass dióda, amin a panel többi cellasorának árama folyik keresztül. Az egész sztring teljesítménye ugyan nem romlik le, mint a hagyományos panelek esetében, de az érintett cella hozama kiesik a teljes rendszer hozamából.


A ma létező legkiforrottabb megoldást a Maxim Integrated által gyártott optimalizáló chipekkel szerelt Maxim smart napelemek nyújtják. Ezek a Maxim teljesítmény-optimalizáló chipek technikailag a lehető legmélyebben vannak beintegrálva a napelemekbe, mivel az alábbi ábrán látható módon a panelen belül a bypass diódák helyére kerülnek. A Maxim optimalizálás esetén már nem panelenként, hanem a napelemen belül cellasoronként történik a munkapont keresés! Összehasonlításképp: egy 10 darab hagyományos panelből álló napelem sztring esetében 1 munkapontról beszélünk. Egy 10 panelből álló SolarEdge rendszer, a panelenkénti munkapont keresés miatt 10 munkaponttal rendelkezik. Ezzel szemben egy 10 panelből álló Maxim rendszer a panelen belüli optimalizálás révén 10 x 3, azaz 30 munkapontot kezel! Ez a napelemes rendszerekben fizikailag elérhető legfinomabb szabályzást adja!Terrán Generon napelemes tetőcserép

A Terrán Generon napelemes tetőcserép olyan forradalmi innováció, amely professzionális választ ad a 21. század technológiai kihívásaira. A Generon különlegességét az adja, hogy a napcellák olyan speciális módon vannak az egyedi tetőcserepek felületére integrálva, hogy azok felhelyezése és megjelenése szinte megegyezik a hagyományos tetőcserepekkel. Mindezt úgy, hogy a tető eredeti védelmi funkciója a teljes tetőfelületen tökéletesen biztosított. A működő rendszerek sikeresen ötvözik a

Terrán közel évszázados tetőcserépgyártási tapasztalatát a kor technikai megoldásaival. A fejlesztés célja egy esztétikus, környezetbarát, kompromisszumok nélküli, energiatermelő tetőrendszer megalkotása volt. Így lesz a Terrán Generon naprakész tető!
Miért jó választás a Generon?


20 év teljesítmény garancia
A Generon napelemes tetőcserép gyártása Magyarországon történik, így a garanciális ügyintézés könnyen és gyorsan elérhető.

Nagy múltú hazai márka
100 év gyártási tapasztalattal, és tudással kiváló minőségű termékeket gyártunk.

Ökotudatosság
A Terrán Generon alapja a betoncserép, melynek gyártása energiafelhasználás és környezetterhelés szempontjából is élen jár.

Költséghatékonyság
A Generon nemcsak környezettudatos megoldás, hanem egy középtávon megtérülő, pénztárcabarát beruházás is.

Kompatibilitás
Válassza a Terrán Zenit vagy Rundo termékcsaládot, melyekre tökéletesen illeszkedik a Generon napelemes tetőcserép.

Szakmai támogatás
Nem hagyjuk magára a rendszer beépítésekor. Teljes körű ügyintézést biztosítunk, Önnek csak hátra kell dőlnie, szakértőink mindent elintéznek Ön helyett.

Ugyanaz a hatékonyság, ugyanaz a teljesítmény, de esztétikusabb és tetőfedés szempontjából is biztonságosabb megoldás a Terrán Generon napelemes tetőcseréppel.


A Terrán Generon különlegességét az adja, hogy a tető napenergiahasznosító szerepe esztétikusan, elegánsan valósítható meg, így ez az extra tető funkció teljes mértékben környezetbe illeszkedő megjelenést kölcsönöz az épületnek.

A napcellák olyan speciális módon vannak az egyedi tetőcserepek felületére integrálva, hogy azok megjelenése és felhelyezése szinte megegyezik a hagyományos tetőcserepekkel. A már működő rendszerek sikeresen ötvözik a Terrán közel évszázados tetőcserépgyártási tapasztalatát a kor technikai kihívásaival.Letöltések:

© 2024 ZöldJövő.com - ThinkGreen Kft. | Adatvédelmi irányelveink | Weboldal készítés: GGWebsite.com