ENERGIAHATÉKONYSÁGI BERUHÁZÁS VÁLLALKOZÁSOKNAK

Rezsiköltségek csökkentése, nullázása!

Bizonyára Ön is tapasztalja, hogy a különböző energiahordozók árának emelkedése előre nem kalkulálható költségeket hozhat a családi és vállalati kiadásokban. Az elmúlt években jelentős emelkedés volt tapasztalható a földgáz, szén, pellet és a tűzifa beszerzési árában. 2018 február óta a gázárak szinte monoton növekedést mutatnak. Augusztus óta pedig különösen kirívó ugrás zajlott le a piacon. (márciustól augusztusig több mint 50%-ot emelkedett a gáz ára.) A tűzifa ára is hasonló utat járt be (kb.50%), ami elsősorban az erdőgazdálkodás és fakitermelés ágazatát is sújtó munkaerőhiány, megemelkedett bérköltség, valamint egyéb kiadások emelkedése generált. Ugyanez a tendencia látható a villamosenergia áránál is, 2018 tavaszától év végéig a másfélszeresére növekedett.Ezeket a tényezőket megfigyelve folyamatosan keresnünk kell azokat a lehetőségeket, amivel csökkenteni tudjuk a piaci árak változása miatti kiszolgáltatottságunkat és függőségünket. Erre a leghatékonyabb megoldás a technológiák adta lehetőségek, mint például a megújuló energiákat használó rendszerek alkalmazása. Ezek a berendezések, folyamatos ingyen energiát biztosítanak nekünk, így fűtési és akár hűtési költségeinket nagymértékben tudjuk csökkenteni

Az ingyen energia a legolcsóbb energia!

A legjobb ilyen megoldás energetikai kiadásai csökkentésére, a geotermikus és napenergia! A nap, évmilliók óta süt, melegítve a föld felszínét. És ami a legfontosabb, SOHA NEM EMEL ÁRAT! Kézenfekvő tehát, hogy olyan fűtési megoldásokat válasszunk, ami megbízható, folyamatos, és kiszámítható módon alacsony költségek mellett biztosítja a kívánt épület melegen tartását. Ilyen a földhőenergia. Amit geotermikus hőszivattyú segítségével tudunk kinyerni a földfelszín felső 10 – 50 méteres vízrétegeiből, vagy azonos mélységből talajszondák segítségével magából a földből. De mi is az a geotermikus hőszivattyú és hogyan működi?

Geotermikus energia

A Kárpát-medence, de különösen Magyarország területe alatt a földkéreg az átlagosnál vékonyabb, ezért hazánk geotermikus adottságai igen kedvezőek. Magyarország Közép-Európában a legnagyobb olyan terület, ahol a földi hő áram jelentősen meghaladja a világátlagot. A napsütéses órák száma is magas, ami a felszínhez közeli talaj és vízréteget folyamatosan megújuló tiszta energiával látja el. Ezt a hatalmas geotermikus, azaz földhőenergiát a geotermikus hőszivattyú segítségével nyerhetjük ki a földből és földfelszínhez közeli rétegvizekből azaz 10- 50 méterre fúrt kutakból.

Hogy működik a geotermikus hőszivattyú

A hőszivattyú nem más, mint egy hűtőszekrény, amiben meg lehet fordítani a folyamatokat! A kútvizes hőszivattyú nem a levegőt használja a hő elvételre (mint a hűtőszekrény), hanem kútvizet! Amikor a biciklipumpával összesűrítjük a levegőt, hogy a kerekünkbe pumpálva az kemény legyen, akkor a pumpa bizony forró lesz! A hőszivattyúban pontosan a fenti, egyszerű fizikai folyamatok játszódnak le.
Milyen hatásfokkal működik a geotermikus hőszivattyú?

A kerti kútban található talajvízből vagy közvetlenül a talajból, talajszondák segítségével vonjuk el a szükséges hőenergiát. A talajvíz felhasználásához legalább két kút szükséges. Az egyikből kiszivattyúzzuk a 12-13°C-os vizet, a hőszivattyú kinyer belőle hőenergiát, majd a másikba pedig visszaeresztjük a 8-9°C-os vizet. A vizet nem kell préselni, gravitációval származtatjuk vissza a földbe. Nyáron olcsón és egyszerűen hűthetjük a kút vizével az épületet.

A hőszivattyú környezetbarát, energiatermelő berendezés, amely a meglevő hőt összegyűjti, és azt fűtésre, hűtésre, ill. használati melegvíz előállítására használja fel. A hőszivattyú 1 kWh befektetett áramból 4–7 kW hőenergiát állít elő, sőt, a legkedvezőbb körülmények között (ház szigetelésétől függően) akár még több hőt is termel. Ez azt jelenti, hogy a hőszivattyú használatával az épület fűtéséhez szükséges hőenergiához a föld adja a 75%-ot, a maradék 25% -ot pedig a villamos hálózatból vételezzük. Ezért a hatékony működés miatt 50-60%-kal csökkenthetjük fűtési költségünket. Napelemek telepítésével pedig akár közel NULLÁZHATJUK fűtési és villany költségeinket.

Hogyan néz ez ki gyakorlatban?!

Vegyünk példának egy havi 160.000 Ft-os villanyszámlát. Ennek a kiváltására egy 50 kW-os napelem rendszer szükséges. Ennek a költsége kb. 15.000.000 Ft (bruttó). 20% önerő befizetéssel (3 millió Ft), növekedési hitelből finanszírozva (maximum 2,5 % THM), 10 év futamidővel a havi törlesztő kb. 100.000 Ft. Ez azt jelenti, hogy havonta kb. 60.000 Ft (720.000 Ft/év) takaríthat meg a cég. Azaz 4,2 év alatt megtérül a befektetés és a futamidő hátralévő 6 éve alatt további mintegy 4,2 millió Ft-ot spórolhat meg. (Nem számoltunk az energia árak 10 év alatt történő további emelkedésével).

Víz-levegős vagy geotermikus hőszivattyúval családi házak, irodaházak, csarnokok, műhelyek, uszodák, úszómedencék, kertészetek, állattelepek stb., fűtését, hűtését és használati melegvíz előállítását tudjuk megoldani 10 KW – 800 KW teljesítményű rendszerrel.

Egy szállodai példával bemutatjuk milyen hatékonyan tudjuk csökkenti fűtési költségeinket is.A példából jól látszik, hogy a gázfűtéshez képest mekkora megtakarítást tud jelenteni, ha geotermikus fűtéssel váltjuk ki régi hagyományos fűtési rendszerünket. Ha pedig napelemes rendszerrel saját magunknak megtermeljük a szükséges villamos áramot, akkor függetleníteni tudjuk magunkat a közüzemi szolgáltatóktól, és az energiahordozók folyamatos áremelkedésétől.

AKÁR NULLÁRA CSÖKKENTHETI REZSIKÖLTSÉGÉT!

Miért éri meg most beruházni?

Mind beruházás és korszerűsítés esetén elmaradhatatlan kérdés, hogy miből és hogyan valósulhat meg? Milyen pályázati, hitel vagy lízing lehetőségek könnyítik meg ezeknek a beruházásoknak a megvalósítását?

Cégünk a beruházást, a kivitelezést és a finanszírozást is megoldja. Jelenleg többféle forráshoz és ADÓKEDVEZMÉNYHEZ lehet hozzájutni, amelyek a jövőben egyre kevésbé lesznek hozzáférhetőek. Akár hitel, akár pályázat vagy adókedvezményt vesz igénybe a finanszírozáshoz, mindenképp szükség van energetikai audit elkészítésére. Ennek költsége jelentős összeg lehet, akár milliós nagyságrendű, amit mi vissza nem térítendő formában tudunk Önöknek nyújtani.

Amiben segíteni tudunk a támogatás igénybevétele kapcsán

1. Műszaki felmérés és tanácsadás a lehetséges energiahatékony beruházásokra vonatkozóan;

2. A támogatás igénybevételéhez az adott beruházás teljes körű auditálása (meglévő-, tervezet és megvaló sult állapot);

3. Az auditori igazolás kiállítása;

4. A hatósági ellenőrzések során ügyintézés lefolytatása, a megfelelőségi feltételek ellenőrzése és megvé dése;

5. Adótanácsadói levél elkészítése: az adókedvezmény igénybevételének folyamata, az adókedvezmény pon tos mértékének rögzítése, az energia audit alapján az adókedvezmény felhasználásához, követéséhez szüksé ges kalkulációs tábla készítése;

6. Folyamatos jogi, adóoldali (pénzügyi) és műszaki nyomon követés és tanácsadás, hogy a lehető legkedve zőbb módon tudja igénybe venni és felhasználni a támogatást;

7. Kivitelezés

8. Finanszírozási lehetőségek

9. A 3 éven belül kötelező ellenőrzés során utókövetés és támogatás biztosítása műszaki és adózási szem pontból egyaránt.Adó oldali kérdések

10. szeretnénk elkérni az adóévben felmerült, energiahatékonysági célú, vagy ilyen céllal is rendelkező beru- házások vonatkozásában:

    • a beruházás(ok) felsorolását és rövid bemutatását

    • a beruházás ütemezését, amennyiben több ütemben kerül megvalósításra

    • a beruházás eredményeként létrejött tárgyi eszköz kartonját, amennyiben a beruházás már befejeződött

11. szeretnénk elkérni a beruházást végrehajtó társaság utolsó elérhető beszámolóját (mérleg, eredményki- mutatás, kiegészítő melléklet, üzleti jelentés)

12. szeretnénk elkérni a beruházást végrehajtó társaság utolsó társasági adó bevallásának másolatát

13. szeretnénk elkérni a beruházást végrehajtó társaság számviteli politikáját, illetve az eszközértékelési sza- bályzatot

© 2024 ZöldJövő.com - ThinkGreen Kft. | Adatvédelmi irányelveink | Weboldal készítés: GGWebsite.com