Eco gyorsház SIP panelből; napelemmel, hőszivattyúval

2021-től újra 5%-os Áfa-val!


CSOK 2021 feltételrendszerrel még az 5% is visszaigényelhető!

(5% ÁFA visszaigénylés, illetékmentesség, tetőtér beépítés) is hozzá tud jutni!
Mi az a SIP panel?

A SIP-panel nem más, mint két OSB lap közé egy speciális anyaggal beragasztott EPS szigetelőlemez alkotta építőanyag. Partner cégünk az OSB 4 Top építőlemezét használja, ami a legkorszerűbb a piacon.

Formaldehid-mentes, környezetbarát kötőanyagaival nem károsítja az egészséget, minden nemzetközi minősítésnek megfelel. SIP-panelekből egy komplett házat is fel lehet építeni, a különböző vastagságú panelek és I-OSB gerendák a padlózattól a tetőig, minden épületrész kivitelezésére alkalmasak.

A rendkívül jó hőszigetelő- és statikai tulajdonságuk miatt sokkal keskenyebb falszerkezetek szükségesek, így a mi házainkban több hasznos alapterület jut a családnak. Ráadásul egy 35 cm vastag külső fallal már elérjük a passzívház határértékének megfelelő hőszigetelést.

Mivel a könnyűszerkezetes házak sokkal gyorsabban épülnek meg, kevésbbé érintik az építőanyag árak emelkedése. Illetve ezért is lehet olcsóbban megépíteni, mivel napjainkban egyre drágább a munkaerő és értelemszerűen, ha valami kétszer annyi idő alatt készül el, akkor kétszer annyi munkaóra számítandó, azaz kétszer annyi munkadíj.Akár „rezsimentes” vagy nagyon alacsony energetikájú épületek

Az általunk forgalmazott épületszerkezetek és épületenergetikai rendszerek megfelelnek a 2021-tól érvényes legszigorúbb előírásoknak!

Homlokzati határoló szerkezetek hő átbocsájtási határértékei:
A 2018. január 1-től előírt U-érték: 0,24 W/m²K
A 2020. január 1-től előírt U-érték: 0,20 W/m²K2020-tól további szigorítások léptek életbe, melyek közül a legfontosabbak pl. a megújuló energiák alkalmazása min. 25% részarányban (tehát vagy napelemet, vagy napkollektort kell felszerelni az épületre), valamint a hő visszanyerő szellőző-berendezés beépítése a megfelelő légcsere és páramentesítés biztosítása érdekében. Ezzel még mindig „csak” BB kategóriás lesz az épület.


Ezt kell tudnia egy új épületnek 2021-től

Azoknak az épületeknek, amelyek 2021-ben szereznek használatbavételi engedélyt, kötelezően teljesíteniük kell a közel nulla energiaigényű épületek » energiahatékonysági előírásait. A követelménynek történő megfelelést az ingatlanra készült energetikai tanúsítványban elért legalább BB minősítés igazolja. Az előírás új épületek építése mellett meglévő ingatlanok jelentős felújítása esetén is kötelező érvényű. Az új épület az előírtnál magasabb energiahatékonyságú is lehet, így BB-nél jobb energiaosztályba is tartozhat, rosszabba azonban nem. Az energetikai tanúsítvány beszerzése az építtető feladata, a használatbavétel tudomásulvételének kérelmezésével egyidejűleg.

Minden új építésű épületnek el kell érnie legalább a BB energiaosztályt. Ennek az energetikai minősítésnek a hivatalos megnevezése a "Közel nulla energiaigényre vonatkozó követelményeknek megfelelő". Ahogy a név mutatja, a BB osztályt teljesítő épületek megfelelnek a jogszabályban megfogalmazott követelménynek. Természetesen ettől jobb besorolás is elérhető, az AA++, AA+, AA kategóriák is megfelelnek a rendeletnek.

Az új épületek teljes energiafogyasztását is maximalizálja a közel nulla energiaigény követelményszintje. Ennek kiszámítását csak az építész tervező vagy a bevont energetikus tudja elvégezni, mindenesetre ebben a bekezdésben röviden ismertetjük a fogalmat. Az összesített energetikai jellemző egy mérnöki szakkifejezés, amely az épület egy négyzetméter alapterületére jutó, egy évi energiafogyasztását mutatja meg. Ez az érték számításba veszi az épületgépészeti berendezések hatásfokát, a szabályzást, a felhasznált energiahordozókat. Megengedett számértéke legfeljebb 100 KWh/m²a [Kilowattóra-per-négyzetméter-év] lehet, minél kisebb ez a szám, annál gazdaságosabb az építmény. Ha az épület összesített energetikai jellemzője 100-nál több, az épület nem érheti el a BB minősítést, így a közel nulla energiaigény követelményszintjét nem teljesíti. Új épületeket csak úgy lehet tervezni és kivitelezni, hogy a fenti szám teljesüljön.

Az építésügyi szabályok meghatározzák, hogy minimálisan milyen hőszigetelő képességgel kell rendelkeznie az újonnan beépítésre kerülő építőanyagoknak / épületszerkezeteknek. A rendelet nem magát a hőszigetelés vastagságát határozza meg, hanem a hőátbocsájtási tényezőket szerkezettípusonként. Ezekről az előírásokról részletes cikket is írtunk, kötelező hőszigetelés vastagságok » címmel.

Az építésügyi szabályok nem csak az egyes épületszerkezetekre, hanem az új épület egészére vonatkozóan is megfogalmaznak energiahatékonysági elvárásokat, a fajlagos hőveszteség-tényező követelményértékének formájában. A fogalomról elegendő annyit tudni, hogy az épület egészét vizsgálja meg az alapján, hogy egy légköbméter épülettérfogatra mennyi hőveszteség jut. A számértéket az energetikai tanúsítás során egy bonyolultnak mondható képlettel számolja ki az energetikus mérnök, figyelembe véve a fűtött légtérfogatot, a lehűlő felületek jellemzőit és az épület tájolását (benapozottságát) is. Általános tapasztalat, hogy ha a szerkezetek megfelelnek az előírásoknak, akkor a fajlagos hőveszteség-tényező is megfelel, így nem kell részletesebben foglalkoznunk vele.

A közel nulla energiaigény követelménye figyelembe veszi az épületben felhasznált energiahordozókat, például azt, hogy gázzal, tűzifával vagy épp távhővel fűtünk. A közel nulla energiaigény követelményének eléréséhez az energiafogyasztás legalább 25%-át megújuló forrásból kell fedezni. Ha megújuló energiaforrásból származó energia nincs felhasználva az ingatlanban, a követelményszint nem teljesül, a BB minősítés nem adható ki a használatbavételkor végzett energetikai tanúsítás során. Az alábbi megújuló energiahordozók vehetők figyelembe: tűzifa, biomassza, biomasszából közvetve vagy közvetlenül előállított energia, a biogázok energiája, fapellet, agripellet; nap-, szél-, vízenergia, geotermális, geotermikus, hidrotermikus, légtermikus energia; illetve a távhő is bizonyos speciális esetekben. A megújuló energiaforrásokról külön cikket írtunk.

Az épületgépészeti rendszerre és berendezésekre többféle szabály is vonatkozik. Ezekkel az építtetőnek nem kell külön megismerkednie, mert a tervezők már évek óta e szerint terveznek (nem volt szigorítás az utóbbi időben), így a tervezett rendszer szinte biztosan meg fog felelni. Ha szeretne többet megtudni, a 7/2006. (V. 24.) TNM rendelethez 1. mellékletének V. pontját olvassa el! Általános tanács, hogy minél magasabb hatásfokú hőtermelő berendezést válasszunk, és a hozzá társítható legjobb szabályzást.

Ha AA vagy annál jobb minősítést szeretne elérni, a fűtési (és hűtési) rendszert helyiségenkénti elektronikus szabályzóval kell ellátni. Ez a gyakorlatban egy fali érzékelőt jelent. Az AA osztályú épületekben a fűtési és hűtési rendszereknek minden helyiséghez, illetve a funkciójukban összeegyeztethető helyiségek zónáihoz saját szabályozó kör van rendelve elektronikus fali érzékelőkkel / vezérlőkkel. A hőtermelő berendezések időjárásfüggő szabályzása is megoldott kell, hogy legyen.Tanácsok 2021-ben építkezők számára

• Már az új épület tervezési szakaszában készíttessen energetikai kalkulációt az építész tervezővel. Egyrészt így biztos lehet benne, hogy az új építmény meg fog felelni a közel nulla energiaigény követelményszintjének, másrészt azt is láthatja, hogy milyen besorolást fog elérni, mekkora üzemeltetési költségekkel számolhat.

• A kivitelezést a betervezett anyagokkal és vastagságokkal végezzék el. Ha valamilyen ok miatt el kell térni a tervektől, egyeztessen a tervezővel / energetikussal, hogy így is teljesülnek-e az előírások.

• Egy új épület energiahatékonysága egyszerű elvek betartása alapján is nagyon jó lehet, nem feltétlenül van szükség hozzá bonyolult tervezésre. Alkalmazzon korszerű épületszerkezeteket, tegyen fel minél vastagabb hőszigetelést, válasszon minőségi kazánt, vegye meg hozzá a legjobb szabályzást!Napelem, hőszivattyú, szellőztető berendezés

A napelemes fűtéssel kapcsolatban a lényeg az, hogy a SIP-házak rendkívüli hőszigetelési tulajdonságát kihasználva eleve csekély energiát kell fűtésre fordítani, ezt pedig esetünkben kevés napelemmel tudjuk megtermelni.

A kiválóan hőszigetelt épületeinkben a szellőztetést egy hővisszanyerős automata szellőztető berendezés látja el. Teljes légcsere az egész házban, folyamatos friss levegő, téli-nyári üzemmód, automatikus vagy kézi szabályozással. A fűtés minden szobában külön szabályozható, de akár okosház-vezérlő is kérhető a teljes épületre.A mi rendszereinkkel garantáltan ingyen hűtheti, fűtheti házát!

Az épületek fenntartási költségeinek több, mint 60%-át a fűtési költségek teszik ki. Létezik azonban egy megoldás, amellyel örökre elbúcsúzhatunk a fűtésszámlától! Igaz, kell ehhez egy jól szigetelt épület, de ez minden energia megtakarítással kapcsolatos dolog alapfeltétele. A dolgunk csak annyi, hogy kiválasztjuk az igényeinknek és az épület jellegének leginkább megfelelő fűtési rendszert.


© 2024 ZöldJövő.com - ThinkGreen Kft. | Adatvédelmi irányelveink | Weboldal készítés: GGWebsite.com